Maailma veiniäri lükati sellel hooajal käima möödunud laupäeval, 3. septembril Hong Kongis. Christie oksjonimaja pani müüki haruldased Burgundia veinid millest vanim pärit aastast 1846. Ajaloolised aastakäigud tõi hoiuvarude hulgast välja Bouchard Père & Fils, teised pärlid koguti kokku veinikollektsionääride erakeldritest: Domaine Dujac, Georges Roumier,  Armand Rousseau, Dugat-Py.

Burgundia jaguneb mitmeks, väga erilise pinnase ja mikrokliimaga tsoonideks ning need omakorda veiniaedade kaupa lihtsasse, nn. külanimega klassi,  premier cru ehk esimesse või eliitaarsesse grand cru klassi. Lisaks mõjutab burgundia veine konkreetne kasvuaasta, sest mitte üks teine prantsuse viinamarjasort ei ole nii kliimatundlik kui Burgundia punane Pinot Noir või valge Chardonnay.

1865 oli hea veiniaasta. Oksjonil mahamüüdud Beaune - Grèves Vigne de l'Enfant Jésus, Domaine Bouchard Père & Fils 1865, ümberkorkimine 2013, premier cru klassi vein, sai kaasa järgmise maitsekirjelduse mis tehti 2006. aastal: „Imeilus punane-kollakaspruun värv; lõhn aromaatne, meeldivalt parfüümne, põnevalt värske milles vihjeid tawny pordile. Maitse on täidlane ja elav, kohati ilmub pisut lenduvaid happeid, kuid mitte liiga palju. Väga ümar, veel värske, kuigi on alanud alkoholi triumf puuviljasuse üle.“  141 aastat vana veini jaoks on see hämmastavalt hea  kirjeldus! 
Oksjoni müügihinnad jäid nooremate veinide juures üllatavalt mõistlikuks, vanad veinid muutusid see-eest päris kalliks. Näiteks  Bouchard’i  Beaune Clos de la Mousse premier cru 1864 müüdi hinnaga 7083 eurot pudel.

Beaune’i linna lähinaabruses asub üks Burgundia eliit-veinimajadest Chateau Pommard ja selle ümber samanimeline istanduste kogum. Pommard grand cru veinid ületavad laagerdumispotensiaali poolest  Beaune’i, kui naaberistanduste parimaid. Huvitav, kuidas võiks maitsta pooleteist sajandi vanune Pommard?  
Kuidas Burgundia vein üldse ajas muutub? Avastame koos!

Kutsume osalema „Vanade Pommardide degustatsioonil“ reedel, 23. septembril, kell 19.00, Tartus.
Hindamisele tulevad: 

1970 Pommard – „Septembri päikesepaistelised, soojad ilmad tegid tasa komplitseeritud kevade. Istandustest koguti külluslik ja täisküps viinamarjasaak. Veinid on tasakaalus ja aroomirikkad. Väga hea aastakäik.“

1971 Pommard – „Suurepärane aastakäik. Soe kevad varase pungade puhkemise ja õitsemisega; ideaalne suvi soojuse ja piisava niiskusega mille tulemusel valmisid marjad septembri keskpaigaks. Vein sai säravpunase värvi, maitse külluslik, hea struktuuriga. Üks Burgundia parimaid aastakäike mis mingil põhjusel on vähe-hinnatud, vähe-väärtustatud.“

1976 Pommard – „Burgundia põua-aasta. Juuni alguses toimunud õitsemisele järgnes kiire marjade areng. Päikeseküllus vormis saagi mis valmis augusti lõpuks, siis toimus sajandi varaseim korje. Veinid on värvirikkad, jõulise maitsega, aromaatsed, kus struktuuri ja mitmekülgsuse meeldiv tasakaal. Väga hea aastakäik.“

1977 Pommard – „Vettinud, suhteliselt jahedale suvele järgnes erakordselt soe, kuiv september  ja oktoober mis võimaldas marjadel areneda ja küpseda. Kvaliteetne marjasaak andis kauni värvusega, mahedalt mitmekülgse aromaatsusega ja mahlase tekstuuriga veini. Kohati hämmastava, iseäraliku maitserikkuse ja aroomide püsivusega vein. Ülihea aastakäik, kuid sõltuvalt tootjast!“

2011 Pommard – „Varane aastakäik. Ebatavaliselt varane kevad tõi kasvutsükli 3 nädalat ettepoole. Juulis saabunud jahedus aeglustas kasvu, august oli jälle kuum.  Varane korje andis maitserikka veini milles vähem happeid ja kergem marjatanniinide struktuur. Veini sametine maitse on täidetud rikkaliku marjasusega.  Harva aastana, on 2011 Pommard koos naaber Volnay’ga oluliselt parem põhjapoolsest Cotes de Nuits’st. Reeglina on nad võrdsed.
Kurioosumina on sellest aastakäigust saanud veinisnoobide vaidlusobjekt: leebe tanniinide struktuur mis tulenes lühikesest, kuumast  kasvuperioodist, on osade veinikriitikute hinnangul puudus, sest tammevaat kõrgtoonides peenemaitselisust ei kompenseeri. Teiste hinnangul on sajandi parim vein milles, ükskord ometi!, pargisus ja happed ei sega.“  

Eksklusiivsed veinid serveeritakse koos suupistete ja tootmist tutvustavate nüanssidega!

Osalemise hind 52 €
Koha broneerimine: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hea veinisõber väärib parimaid maitseid!
Kohtumiseni!