SUVE LÕPUOSA

 Suve lõpuosa, piisava päevasoojuse, jahenevate õhtute ja aegajalt tibutava vihmaga on veininduse mõistes huvitav aeg. Midagi justkui lõpeks ja samal ajal algaks. Kahju on loobuda äraminevast suvest, lahti lasta pisut lihtsamast elust kus napid rõivad, kerge toit, niisama olemise hilisõhtud erakordselt ilusa, postkaardiliku olustikuga, lillakaspunasesse horisonti kaduvate päikesekiirte ja pretensioonitu veiniga.

 Sellel suvel tekkis veinile millegipärast lausa kolm, üksteisest selgelt eristuvat nägu. Kõikide vana tuttav on nn. grilliõhtu vein ehk puuviljane, piisava happega, pigem kergema pargisusega punane vein. Nn. grillivein peab alati kokku sobituma kuumalt söelt tõstetud mitmekülgsete paladega ja samas töötama iseseisvalt, st. ka ilma toiduta. Teine vana tuttav on roosa vein, jääjahe, pisut mõrkjas jook mille maitse sobib suppide, rohelise salatiga ja välimus oleks justkui loodud suvisesse olustikku. Kolmandaks suveveiniks sai valge vein, rõhuasetusega: mis sobib kalast valmistatud roogade kõrvale. Valge vein, kui selline, on tavaliselt olnud suvevein nr.1, nüüd lisandus sinna tingimus – peab sobima kalaga. Kust selline selge "nihe" nn. kalaveini suunas tuli, on mõistatus. Miks?  Kas Eesti magevee ja mere kalavarud on äkitselt täienenud, paranenud? Vaevalt. Või on? Või on tublid kalurid ja kalakasvatajad tegemas paremat müügitööd? Ka variant. Või on importijad hindu oluliselt langetanud? Ei paista küll. Kahtlustan, et koduse seakasvatuse kadumine ehk konkreetse kvaliteetse toidutoorme vähenemine on asemele toonud uued valikud, eestimaise kala. Igatahes tuleb selle muutuse tulemusel sügisest hooaega alustada hõredate Lugana, Alsace'i ja Loire' veinide riiulitega. 

Õnneks algab teistsuguse iseloomuga aeg. Eestlane on hetkel tüdinenud. Mitmes mõttes toimekas suveelu kus magamiseks ei ole aega, töö + põllu/aiatöö + massiüritustega kultuurielu, on väsitanud. Mitte füüsiliselt, tervis on kõikidel õuetoimetustest korras, värske õhk ja liikumine on andnud tänuväärse toime, aga väsimus pigem vaimselt, väikene tüdimus paistab. Suverutiin tekitab lõpuks igavuse, hinge hiilib rahutus ning miski ajab otsima uusi väljakutseid, tegema plaane, võtma uusi kohustusi, ootama sügisest saaki, korjet, jne. Jope on juba selga tõmmatud ja käised üles kääritud, kujundlikult.

  Sama olekut peegeldavad veinide ostjad. Sõna "grillimine" enam kasutada ei tohi. See on igav. Juba on veebist uued retseptid üles otsitud ja toore sebitud, tallelihast kuuseriisikateni. Ja veinid mida sinna juurde küsitakse on seinast seina:  minimalistlikest tihedateni, lihtsatest kalliteni. Veeb, ilmselt inglisekeelne veeb on täis uskumatuid toidusoovitusi, mitte kokkuplätsitud ulmet, aga häid retsepte, mille kõrvale õige veini leidmine võib olla paras pähkel. Näiteks "hõrk kastrulikartul juustu ja mahedamaitselise piparmündiga"? Kõigepealt kuulan ära mida "astrulikartuli" all mõeldakse ja kas see piparmünt on kaunistava lehena või hoopis tõmmisena maitse osa. Põnev on. Pealtnäha pööraste ideede kõrvale on samapööraseid või siis taltsutavaid veine küll. 

Traditsioonilistes veiniriikides on korje, viinamarjakorje, alguses. Sel aastal on marjade küpsemine mõnes regioonis kaks-kolm nädalat keskmisest maas. Hetkel. Soe ja kuiv sügis võib selle viivituse kiiresti tasa teha. Lisaks lääne-eurooplastele, räägivad sama juttu kodused kogenumad viinamarjakasvatajad. Kui pisike Montsant, Kataloonia keskel alustab korjet 5-ndal septembril, siis millal sünnib uus eesti vein? Põnev ja huvitav. Ja ka hirm. Kohati väga suur hirm. Mis siis, kui meil tavaliselt septembri keskel või lõpus toimuv korje lükkub oktoobri lõppu ja väljas on juba lörtsist lund või liiga palju vihma?  Ülemõtlemisest hoidudes, jäädes reaalsusesse on see väikene ärevus vist mootoriks mida tegutsevale inimesele vaja. Väheke särtsu ei tee paha, nagu ütleb tuntud lastefilm. Kes tahaks mõttelagedana, ilmetu näoga vedeleda toas ekraanide või piltide ees ja lasta elu päev päeva kaupa niisama muretult, igavalt mööda? Mitte keegi.  Võibolla mõni laiskvorst. 

 

Kõikidele Tartu linna uusasukatele tähtis informatsioon: Veinimaailm, Fortuuna 1, Tartus, on endiselt avatud esmaspäevast laupäevani, kella 11-st kuni 19-ni. 

  Ja heas mõttes "vanadele" meeldetuletuseks: palun anna Staaride veiniõhtul nr.2 osalemise huvist teada esimesel võimalusel, nii saame osalemise kuupäeva ära planeerida! 

  Koolitustele ja veiniõhtutele ootame registreerima veebis www.eesti-veiniakadeemia.ee!    

Tere jälle! 
26.08.2016